2018 birželio 18

Vitalija Pilipauskaitė-Butkienė (Lietuva)

Vitalija Pilipauskaitė-Butkienė (g. 1981) – poetė, literatūrologė, dula. Trijų vaikų mama. Vilniaus universitete baigė lietuvių literatūros magistro studijas. Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas debiutinę Vitalijos Pilipauskaitės-Butkienės knygą „Kvėpuoju“ išrinko viena iš dvylikos kūrybiškiausių 2015 m. knygų. Už geriausią 2015 m. poezijos debiutą autorei įteikta Z. Gėlės premija.

Vitalijos Pilipauskaitės-Butkienės eilėraščiai atspindi laisvą XXI a. moters žvilgsnį į tapatybės, socialinių vaidmenų, santykių erdves. Kartu išlaikomas sovietinėje bei posovietinėje XX a. erdvėje gyvenusio žmogaus patyrimas, liudijimas vaiko kalba: paprastas, iš pirmo žvilgsnio buitiškas, netgi naivus ar primityvus, tačiau iki kraštutinumo atviras, įtemptas, sukrečiantis ir perkeičiantis.

Šios autorės poezijoje iškyla tai, kas iki tol buvo laikoma intymumo ar netgi netakto, paslapties sritimi. Tokios temos kaip krūties vėžys, emocinė, psichologinė ir seksualinė prievarta prieš vaikus, žmogaus bei tautos savinaika poetine kalba apmąstomos naujai besiskleidžiančio atvirumo kontekste, įvairiopas patirtis perteikiant ekspresyvia, šiuolaikiška forma, nepagražintos realybės vaizdais. Šis apmąstymas nėra savitikslis – autorė pabrėžia, kad jai svarbus meno socialumas, svarbu per tekstą susitikti su skaitytoju pokalbiui apie žmogiškumo ribas, gebėjimą keistis, augti ir dalintis.

 

MŪSŲ PARTNERIAI

 

Lietuvos kultūros taryba
Lietuvos Respublikos kutūros ministerija
EU: Creative Europe
Versopolis
Dainava